Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Γυμνός έλεγχος

Προβληματισμό στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκαλεί το ενδεχόμενο οι ταξιδιώτες των αεροδρομίων να περνούν από ειδικό ανιχνευτή που θα εμφανίζει στην οθόνη το σώμα τους γυμνό, ούτως ώστε να διαπιστώνεται εάν μεταφέρουν κάποιο επικίνδυνο όργανο.

Το νέο σύστημα ελέγχου των επιβατών ισχύει εδώ και μερικούς μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου οι επιβάτες, πριν επιβιβασθούν, περνούν από έναν θάλαμο στην οθόνη του οποίου εμφανίζεται γυμνή η εικόνα τους. Κάτι ανάλογο ισχύει και στα αεροδρόμια της Μ. Βρετανίας και της Ολλανδίας.

Από τον κανόνα δεν εξαιρείται κανείς. Όλοι περιμένουν ακίνητοι για 30 δευτερόλεπτα τη "φωτογράφηση", ενώ όποιος αρνηθεί περνά από εξονυχιστικό σωματικό έλεγχο.

Αρκετοί ευρωβουλευτές κατανοούν το αυτονόητο της ασφάλειας στα αεροδρόμια, τονίζουν ωστόσο ότι είναι απαράδεκτο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δίνει το "πράσινο" φως για την εγκατάσταση τέτοιων μηχανημάτων χωρίς να συμβουλεύεται την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Από την πλευρά τους φορείς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι ένα τέτοιο μέτρο έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 2, παράγραφος 1 του Συντάγματος, το οποίο καθιερώνει την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας για σεβασμό και προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Τέλος, ενστάσεις διατυπώνονται και για τις πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην υγεία η χρήση των ακτίνων Χ με τις οποίες σαρώνεται το ανθρώπινο σώμα.

from Skai news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Live Traffic Map